COVID free

Natrag
Travanj 18, 2020
Vrijeme čitanja: 4 minute

Slažeš li se?

Za uspjeh je potrebna osviještenost. Osviještenost o težini situacije, zadacima i izazovima pred nama. Početkom ožujka, bili smo na početku COVID-19 puta, imali smo dvadesetak zaraženih (kao i danas). Zahvaljujući discipliniranosti te razvijenom sviješću svih nas oko novonastale situacije, uspješno odolijevamo ovoj pošasti koja nas je zatvorila unutar četiri zida.

Na početku naše zajedničke borbe s COVID-19 pandemijom, u dogovoru s kolegom Milanom odlučili smo dati naš obol situaciji. Napravili smo web stranicu za izračun vjerojatnosti zaraze, a sve s ciljem podizanje svjesnosti o situaciji u kojoj se nalazimo. S obzirom da je stranicu u svega par dana posjetilo više od dvadeset tisuća ljudi, vjerujemo da je naš cilj ostvaren i da smo na dobrom putu. Osobno nam je izuzetno drago što smo mogli pomoći u širenju svijesti o zarazi radeći ono u čemu smo stručni - obradom, analizom i prikazom podataka.

Čemu blog COVID free?

Hrvatska je zemlja koja se odlično nosi s virusom zahvaljujući svima nama. Skoro smo pred ciljem, ali... dolazi nam ljeto, topli dani koji pozivaju na izlazak van dosta nam je izolacije, želimo se družiti i biti u krugu nama dragih ljudi... Međutim, ne smijemo odustati, ne sada kada smo toliko blizu da se cijela situacija stabilizira!
Poštujmo mjere i dalje te tako pomozimo i zaštitimo naše bližnje, prijatelje, susjede, sugrađane, državu.

Budemo li se držali mjera, pruža nam se jedinstvena prilika da do kraja svibnja budemo COVID free i tako spasimo ono što je najvrjednije – ljude, a zatim možemo zasukati rukave i pokušati spasiti barem dio turističke sezone koja ima vrlo važnu ulogu za Hrvatsku državu (o tome u nastavku teksta). Našu malu zemlju prezentirali smo kao jednu od najboljih u borbi protiv opakog virusa, ali potrebno je da još malo ustrajemo. Gospodarstvo je stalo, izgubili smo dio turističke sezone, ali uspijemo li zaustaviti širenje virusa, vratit ćemo se brže nego što smo sanjali. Ovdje se ne radi samo o tome da „iscijelimo“ Hrvatsku od virusa, već da ju prikažemo kao sigurnu zemlju koja će zbog toga privući brojne turiste i postati poželjna destinacija još ovog ljeta, ali i tijekom budućih sezona. Moramo i dalje biti jako oprezni, dovoljno je malo opuštanja i vraćamo se na staro. Pretvorimo ovu nepriliku u priliku, izdržimo još par tjedana na visokoj razini discipline!

Kako?

  • Nastavimo se odgovorno ponašati.
  • Nastavimo održavati socijalnu distancu.
  • Ostanimo kod kuće još ta dva, tri tjedna.
  • Ukoliko si obolio od korona virusa reci glasno, bitno je spriječiti širenje dalje.
  • PERITE, PERITE, PERITE RUKE!
  • Dijeli osviještenost dalje!

Naravno da u situaciji s koronom ništa nije crno/bijelo pa tako niti mjere odnosno, striktno držanje pravila. Dajmo sve od sebe u narednih par tjedana jer to su odlučujući trenutci u našoj borbi.

Turizam u brojkama

Hrvatska ima brojne gospodarske grane koje će biti pogođene virusom, ali najčešće se ipak spominje turizam. Razlog tomu je što je Hrvatska izuzetno ovisna o turizmu jer upravo turizam čini značajan udio u BDP – u (čak 19,6% u 2018. godini). Hrvatska ima najviši doprinos turizma BDP – u od zemalja s kojima se uspoređuje i zbog toga je jedna od najjačih turističkih destinacija. Međutim, to je ujedno i razlog koji Hrvatsku čini jako ranjivom jer svaki poremećaj na tržištu, kao što je to pojava virusa, može imati stravične posljedice na državne prihode. Turizam je u hrvatskoj jako sezonalan i većina prihoda dolazi u 7. i 8. mjesecu (>60%), uz njih 6. i 9. (ukupno više od 80%), dakle još imamo vremena (grafovi 1 i 2).

Graf 1 Graf 2

Ne ovisimo samo o sebi jer većina gostiju čine stranci, stoga smo jako smo ovisni o situaciji u drugim zemljama, prije svega: Italija, Njemačka, Slovenija i Češka. Ide nam u korist što se situacija i u tim zemljama postepeno stabilizira. Sigurno je da će nam ovo biti jedna od najlošijih sezona, ali našim osobnim zalaganjem možemo smanjiti negativan efekt već ove godine, ali i svake sljedeće sezone. Važna prednost u odnosu na konkurenciju (Grčka, Turska, Maroko, Egipat, Azija itd.) je to što smo blizu i većina turista nam dolazi kopnenim putem (približno 90%), što je izuzetno važno u kontekstu poremećaja i smanjenja avio putovanja (masovni prijevoz, avio i autobusna putovanja, su značajno rizičniji od prijevoza osobnim automobilom).

Graf 3 - Način dolaska stranih turista u Hrvatsku

Ono što je prije bilo isticano kao mana, a sada je prednost je veliki udio zimmer frei apartmanskog turizma koji čini približno 50% smještajnih kapaciteta, odnosno kreveta (graf 4).

Graf 4 - Udjel noćenja stranih gostiju, 2018.

Zamislite gdje se je lakše izolirati: u apartmanu tete Mire ili u hotelu gdje se nalazi još 500 gostiju. Dobri rezultati u borbi s COVID-om i solidno zdravstvo mogli bi privući turiste u Hrvatsku jer će radije doći kod nas i riskirati da završe u našoj bolnici na europskom teritoriju uz EU zdravstveno osiguranje nego u turskoj, egipatskoj ili marokanskoj bolnici. Osim toga, imamo i neviđeni marketinški potencijal u „covid frei“ turizmu.

Analytics In Everything hvala na suradnji!

Ako smatrate da ovaj tekst imalo može pomoći situaciji, dijelite dalje:


Autor Ivan Žuna

"Za uspjeh je potrebna osviještenost. Osviještenost o težini situacije, zadacima i izazovima pred nama. Zahvaljujući discipliniranosti te razvijenom sviješću svih nas oko novonastale situacije, uspješno odolijevamo ovoj pošasti koja nas je zatvorila unutar četiri zida."

Ivan Žuna

CEO

Želiš podijeliti? Slobodno!

Želite li saznati koji je moj brod,
ostavite mail i saznajte u idućem izdanju.